Beïnvloed licht de werksfeer?

Hoe beter het licht  op de werkplek, hoe meer we uit de werkdag halen. Licht heeft namelijk een groot effect op de biologische klok. Het beïnvloedt onze stemming, alertheid en eetlust. Voldoende licht zorgt ervoor dat we ons minder moe voelen en energieker zijn.

Biodynamisch licht
Veel licht maakt het stress hormoon cortisol aan. Weinig licht maakt het slaaphormoon melatonine aan waardoor je goed kunt slapen. Daarmee houden we rekening met biodynamisch licht.  De traditionele lichtinstallatie biedt één lichtsterkte en lichtkleur gedurende de hele werkdag. Inmiddels zijn we zover dat we met de lichtsterkte en lichtkleur het dagritme kunnen nabootsen. Het warme licht waarmee je start wordt gaandeweg de werkdag steeds koeler. Tegen het einde bouwen we dit weer af, richting warm licht. Dat is prettig voor lichaam en geest en draagt bij aan het verhogen van de prestaties en het verminderen van ziekteverzuim.

Lichtkleur en -sterkte
Wie een werkplek wil verlichten, moet daarnaast rekening houden met de verschillende NEN-normen die daarvoor gelden. De vereiste lichtwaardes in een kantoor, magazijn of productielocatie verschillen. Ook geldt dat creatieve beroepen eerder warm licht nodig hebben, terwijl in een productiebedrijf juist koel licht meerwaarde biedt. Jonge mensen hebben vaak minder licht nodig dan ouderen. Zo is de verlichtingssterkte in een kantoor gemiddeld  500 lux, terwijl de woonkamer in een verzorgingshuis wel 1.000 lux nodig heeft.

Maas & Hagoort
Ben Dorst

www.maashagoort.nl

Bekijk alle weekvragen
Nieuwsbrief
blijf op de hoogte van het laatste nieuws
Postadres
  • Frans den Hollanderlaan 10 A
  • 4461 HN Goes
  Cookie statement