Deel je vakkennis met technische talenten

Delen op social media facebook Twitter Linkedin

“Ik breng mijn kennis graag over op de jongere generatie. Dat voelt bijna als een morele verplichting nu ik 56 jaar ben en zoveel kennis en ervaring heb vergaard. Daar doen niet alleen leerlingen en docenten hun voordeel mee, maar ook de bedrijven waar deze jongeren na hun studie instromen.”

Toen Frank Mous, assetmanager bij Stadlander in Bergen op Zoom vorig jaar een LinkedIn-bericht las over hybride techniekopleiders zette hem dat aan het denken. Sterker nog, hij meldde zich aan. Hij kon instromen bij de groep die startte bij Scalda in Vlissingen. “Het ging in totaal om 18 bijeenkomsten van circa vier uur en 80 uur stage. De tijdsbelasting viel erg mee. De groep was heel gemêleerd, met onder andere een cv-monteur en een jurist. Dat maakte het extra leuk om te doen. We zijn met 12 studenten gestart en uiteindelijk hebben 9 studenten het pedagogisch didactisch diploma (PDD) behaald.”

Onderwijs en bedrijfsleven verbinden
De belangrijkste drive van Frank om als hybride techniekdocent te starten is het belang dat hij hecht aan een goede aansluiting van onderwijs op het bedrijfsleven. “Idealiter is sprake van een kruisbestuiving. Ik neem mijn kennis uit de praktijk mee naar het onderwijs. Andersom kunnen docenten kennis opdoen in het bedrijfsleven. Zo sluit het onderwijs beter aan. Een voorbeeld uit mijn eigen werkveld? Veel leerlingen leren over nieuwbouw, maar ze hebben onvoldoende kennis over de exploitatie van bestaand vastgoed.”


Voor de klas!
Frank heeft aangegeven bij voorkeur les te geven aan een MBO niveau-4 opleiding. Reden is dat hij daar meer didactisch aan de slag kan in plaats van pedagogisch. Zo kan iedere hybride techniekopleider zijn voorkeur kenbaar maken. “Als alles meezit, start ik in februari bij Curio in Bergen op Zoom. Ik ga dan maximaal één dag in de week lesgegeven over de exploitatie van vastgoed. Heel leuk en al doende ontdekken de studenten daarmee dat er een grote woningcorporatie bij hen in de buurt actief is, waar ze bijvoorbeeld stage kunnen lopen.”

Meer weten?
Via deze animatie krijg je meer informatie over het PDD-traject. Denk je dat dit misschien iets voor jou of iemand binnen jouw bedrijf is? Neem dan contact op met Marianne van Meel, telefoon 06-11192516 of e-mail: mvmeel@huisvandetechniek.nl. Of kijk voor meer informatie op de website www.huisvandetechniek.nl of de website van Fontys.

 

 



Nieuwsbrief
blijf op de hoogte van het laatste nieuws
Postadres
  • Frans den Hollanderlaan 10 A
  • 4461 HN Goes
  Cookie statement