Het Hoornbeeck College in Goes heeft plannen om een winkel te beginnen. Niet om er geld mee te verdienen, maar als sociaal en educatief project. Bewoners kunnen elkaar in de winkel ontmoeten en misschien voor een prikkie iets leuks kopen, terwijl leerlingen er hun vaardigheden vergroten.
Het plan voor de leerwinkel staat nog in de kinderschoenen. ,,Maar een proefballon is het zeker niet”, zegt opleidingsmanager Johnny Lukasse van het Hoornbeeck College. ,,Het is een ballon waar we echt mee gaan vliegen.” Een kringloop zou de basis van de winkel kunnen worden. Lukasse hoopt op een samenwerking met de al bestaande kringloopwinkel Goed & Gebruikt in Goes. De eerste contacten zijn al gelegd. ,,Je zou kunnen denken aan een constructie waarbij zij de spullen die ze na een aantal weken nog niet hebben verkocht naar ons brengen, zodat wij het in onze winkel nog eens kunnen proberen.”
Maatschappelijk verantwoord
De opleidingsmanager hoopt ook op samenwerking met Goese winkels. ,,Stel je eens voor dat ze kleding of producten die niet meer hun collectie passen, of die ze zelfs na de restanten-driedaagse nog niet zijn kwijtgeraakt, aan ons geven. Dan zijn ze maatschappelijk verantwoord bezig. De producten hoeven niet te worden weggegooid en wij kunnen er mensen met een smalle beurs misschien blij mee maken.”
In de ogen van Lukasse wordt de toekomstige leerwinkel vooral een ontmoetingsplek. Een laagdrempelige voorziening, waar mensen kunnen binnenstappen voor een praatje en een bak koffie. De winkel zou later kunnen worden uitgebreid met een wijkinfopunt of een repaircafé waar bewoners bijvoorbeeld hun koffiezetapparaat kunnen laten repareren. ,,Voor zoiets zouden we ook samenwerking met andere scholen uit de wijk kunnen zoeken”, zegt Lukasse. Hij benadrukt dat het hier nog maar om ideeën gaat.
Een locatie voor de winkel is nog niet gevonden. Het liefst vindt de mbo-school een ruimte in de eigen wijk Goes-Oost, waar ze ook al met een wijkleerbedrijf actief is. Dat bestaat nu enkele jaren en is succesvol. Leerlingen gaan langs bij kwetsbare mensen om hen bijvoorbeeld te helpen met een klusje, iets leuks te doen of simpelweg een praatje te maken. Ook de leerwinkel moet een plek worden waar leerlingen hun vaardigheden verder kunnen ontwikkelen. Jongens en meiden van zo’n beetje alle afdelingen kunnen er wel iets doen. ,,Onze opleidingen zijn best praktijkgericht, met veel stages”, zegt Lukasse. ,,Maar er is ook wel eens een blok van tien weken op school. Juist in zo’n periode kan het leuk zijn om leerlingen een aantal dagen in de winkel te laten werken.”
Crowdfunding
De komende maanden gaan Lukasse en mede-initiatiefnemer Wim Sturm, docent van de sector economie, samen de boer op met hun idee. Er komt waarschijnlijk ook een crowdfunding om de opstartfase mee te kunnen bekostigen. Lukasse benadrukt dat het Hoornbeeck met de winkel geen geld wil verdienen. Eventuele winst vloeit terug in de winkel of wordt geschonken aan een goed doel.
Bron: www.pzc.nl