Hoe deel ik de paaseieren WKR-vriendelijk uit?

Het is bijna Pasen! Superleuk natuurlijk om dat niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. Zeker nu je collega’s veel thuis aan het werk zijn, kunnen ze een attentie wel waarderen. Daarbij is het wel slim om de Werkkostenregeling (WKR) in het oog te houden. We hebben alvast even rondgezocht naar de regelingen die mogelijk van toepassing zijn. Onze conclusie? Een eitje!

Met Pasen is er natuurlijk veel mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een paasontbijt (wel coronaproof natuurlijk), een grote Paashaas bij het koffieautomaat of een mooi paasei voor je medewerkers dat ze mee naar huis kunnen nemen. We zetten op een rijtje wat dit betekent voor de WKR.

Een paasei voor thuis
Goed gevonden! Kleine geschenken aan je medewerkers worden namelijk niet als loon aangemerkt, als ze aan de volgende drie voorwaarden voldoen:

  • je geeft een persoonlijke attentie in situaties waarin ook anderen zo’n attentie zouden geven;
  • je geeft geen geld of een waardebon;
  • de factuurwaarde (inclusief BTW) van het geschenk is maximaal € 25.

Een mooi paasei of doos met heerlijke chocolade-eitjes kun je dus zonder meer uitdelen (of, nog leuker: verstoppen).

(Gezamenlijk) paasontbijt
Heel gezellig natuurlijk, maar in deze tijden van corona waarschijnlijk niet echt reëel. Mocht je toch vroeg uit de veren willen met je collega’s voor een gezamenlijk ontbijt, realiseer je dan dat hiervoor de maaltijdenregeling geldt. Het normbedrag hiervoor is € 3,35 per medewerker. Dit kun je als brutoloon meenemen op de loonstrook of ten laste brengen van de vrije ruimte. Je kunt ontbijt natuurlijk ook verstoppen in een foodbox voor thuis. In dat geval geldt de factuurwaarde in plaats van het normbedrag.

Samen delen van een grote paashaas
Je kent ze wel, van die mega grote chocolade paashazen. Een beetje ludiek, maar je kunt ervoor kiezen zo’n paashaas bij de koffieautomaat te zetten. Iedereen die zin heeft, breekt er een stukje af. Coronaproof? Misschien niet helemaal. WKR-proof? Absoluut! Deze stukjes chocolade vallen onder de consumptieregeling en krijgen een nihil waardering, vergelijkbaar met de koffie en thee die je op kantoor serveert.

Joanita de Pagter is belastingadviseur en gespecialiseerd in de Loonbelasting, waaronder de werkkostenregeling. Zij weet dus hoe de hazen lopen. Meer weten? Kijk op www.schipperaccountants.nl.

Bekijk alle weekvragen
Nieuwsbrief
blijf op de hoogte van het laatste nieuws
Postadres
  • Frans den Hollanderlaan 10 A
  • 4461 HN Goes
  Cookie statement