Trots op zilte roots!

Delen op social media facebook Twitter Linkedin

Proef je verschil tussen de smaak van de melk van een koe die graast in een bosrijke omgeving en die uit de kuststreek? Waar groeien de lekkerste bramen? En ken je de heerlijke zilte smaak van vers geplukte lamsoren?

Cultuureducatie Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Sluis en Edwin Vinke van De Kromme Watergang slaan de handen ineen voor het project ‘Trots op zilte roots’. Het doel hiervan is kinderen en jongeren spelenderwijs bewust maken van de keuzes die ze hebben als het gaat over eten. Innovatie, vernieuwing of juist het ambacht van het produceren van voedsel staat in dit project centraal. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van de rijkdom van onze streek.

Van teelt, oogst of vangst tot consumptie
Iedere maand bezoeken kinderen die zich hebben ingeschreven een lokale producent. Zij gaan met deze telers, boeren of vissers mee in het complete proces van teelt, oogst of vangst tot consumptie. De kinderen gaan mee met de dorsmachine of garnalenkotter. Samen bezoeken zij de molen waar graan wordt gemalen tot meel of bloem en ze bezoeken de vismijn waar de tong, kabeljauw en garnalen aan land komen. De kinderen leren hiermee de echte smaken van onbewerkte producten kennen.

Culinaire diversiteit
Op de zandgronden rondom Eede en Aardenburg groeien appels, asperges, blauwe bessen, wortelen en druiven. De kleigronden bieden ons meer dan alleen aardappelen, pompoenen of kolen. En natuurlijk ontdekken de kinderen alles wat de zee ons te bieden heeft. Alles kan aan bod komen. De nadruk ligt op plantaardig voedsel. Maar er zal zeker ook ruimte zijn voor zuivel, vlees en wild. Asperges, zeewier, appelen en peren, bessen, kolen, granen, peulvruchten, oesters, vissen, paddenstoelen, zuivel, scheermessen, kreeft, duindoorn, zeekraal, kokkels, krabben, wulken, kreukels en meer. Alles uit de eigen omgeving!

‘De buit’ verwerken in de Schaftkeet
Tijdens of na ieder bezoek gaan de kinderen aan de slag. Het is schafttijd. In een tot mobiele keuken omgebouwde keet zal er door de kinderen onder leiding van chef Edwin Vinke een gerecht gemaakt worden. Op locatie gemaakt met de producten van die maand als uitgangspunt. Samen koken is een mooi moment voor een goed gesprek. Het moment van samen de maaltijd bereiden wordt benut om met kinderen open in gesprek te gaan over lekker eten, smaakbeleving of over keuzes die ze maken over voeding. Na afloop wordt samen genoten van de zelf bereide maaltijd.

www.cultuurmenus.nl

Nieuwsbrief
blijf op de hoogte van het laatste nieuws
Postadres
  • Frans den Hollanderlaan 10 A
  • 4461 HN Goes
  Cookie statement