De meeste werknemers hebben hun vakantiegeld al een tijdje ontvangen maar misschien nog niet uitgegeven. Weet jij al wat
...Met de STAP-subsidie kun je jezelf verder ontwikkelen en je positie op de arbeidsmarkt versterken. Over een week is het
...Reclassering Nederland is verantwoordelijk voor de uitvoering van werkstraffen. Meestal voeren werkgestraften hun werkst
...Zeekool? Ja, het bestaat en het is nog lekker ook! Jean-Pierre van Wesemael van De Mariahoeve en Saeftinghe Zilt kweekt deze vergeten groente. Een nichemarkt, dat is zeker. Wekelijks gaat er zo’n 50 tot 100 kilo richting (sterren)restaurants in diverse Europese landen.
Zeekool is een plant die van oudsher in het wild groeit, bijvoorbeeld op kiezelstranden langs de kusten van Frankrijk, Groot-Brittannië en Denemarken. In Nederland komt wilde zeekool onder meer voor langs de Afsluitdijk. In het wild is het een beschermde plant. Jean-Pierre vertelt dat de zeekool in feite de ‘moeder aller kolen’ is. Alle kolen zoals wij die kennen, zijn hierop geënt. Denk aan bloemkool, broccoli of zelfs spruitjes. “Zeekool bestaat natuurlijk al eeuwen, maar zelfs de generatie voor ons kent het eigenlijk niet meer als groente. Zo’n veertig jaar geleden werd in Engeland een start gemaakt met het cultiveren van dit gewas. Wij kweken het nu ongeveer tien jaar.”
Vergeten groente
Zeekool lijkt, zonder bloemen, op een echte kool met het ietwat gerafelde vlezige blad. De kleur is groen met een grijzige ondertoon, er komen kleine witte bloemetjes in en de plant wordt doorgaans zo’n vijftig centimeter hoog. Jean-Paul begrijpt dat zeekool een vergeten groente is. De kweek ervan is enorm arbeidsintensief. “Stekjes van het plantje worden op het land uitgeplant en groeien op tot een wortel. Deze wortel wordt binnen in een bak geplant en groeit, zoals witlof, in het donker op tot een plantje. De bladeren of scheuten hiervan worden geoogst en de wortel wordt later opnieuw buiten geplant, zodat het proces zich kan herhalen”, vertelt hij. “Je begrijpt, dit is een proces van trial & error.”
Stoven of blancheren
Zeekool is gezond en past prima in een gezond voedingspatroon. Zeekool heeft een lichte koolsmaak, een beetje zilt, maar ook nootachtig en zelfs zoet. De stengels kunnen rauw gegeten worden, in dunne plakjes gesneden of kort geroerbakt in wat olie of boter. Voor de wat langere stengeldelen is blancheren een prima bereidingswijze of stoven in wat boter. De textuur kun je het best vergelijken met die van asperges.
Andere zilte groenten
Naast zeekool verbouwt Jean-Paul onder de noemer Saeftinghe Zilt ook zeekraal, lamsoren en zilte aardappelen. Leuk is dat je welkom bent om te komen kijken. Op de Mariahoeve zijn allerlei arrangementen mogelijk, voor een familie- of bedrijfsuitje. “We organiseren onder andere proeverijen, barbecues en lunches. En natuurlijk zetten we dan onze zilte groenten op tafel.”
Meer weten?
Kijk op: www.opdemariahoeve.nl
Zeekool is te koop bij Elenbaas Zeegroenten in Middelburg: www.zeekraal.nl
Bekijk alle weekvragen