Stellendam, 15 augustus 2024 – Na een periode van schaarste worden er in de wateren rondom Stellendam en de Voordelta weer volop garnalen gevangen. Dat heeft een sterk verlagend effect gehad op de inkoopprijs bij de visafslag. De afgelopen week werd er voor een kilo ongepelde garnalen minder dan de helft betaald in vergelijking met Week 15, toen de inkoopprijzen het hoogst waren. Dat meldt de Stellendamse Garnalen Pel Centrale BV (SGPC BV).
Ondernemer Evert de Blok van SGPC is blij met de ontwikkeling. “Garnalen zijn weer betaalbaar geworden. In de eerste helft van het jaar waren de vangsten enorm teruggelopen. Dat had te maken met het koude weer en een overschot aan wijting, die ook dol zijn op garnalen. Daardoor explodeerden de inkoopprijzen en werd het voor restaurants en consumenten een wel heel erg exclusief product. Culinaire klassiekers als de Stellendamse garnalencocktail of een Tomaat met Stellendamse garnalen werden door de hoge prijzen noodgedwongen van de menukaart gehaald. Nu de vangsten van formaat Type 2 - Grande en 3 - Moyenne fors toenemen, zijn de prijzen daarvan ook spectaculair gedaald. En dat is goed nieuws voor de horeca, de viswinkels en hun klanten. Het aanbod van het grootste Type 1 – Superieur is nog beperkt, maar dat zal ook in de komende weken toenemen.”
De in 2023 opgerichte Stellendamse Garnalen Pel Centrale, die een pelcapaciteit heeft van 1250 kg per dag, draait inmiddels weer op volle toeren. De Blok: “Restauranthouders zijn op dit moment bezig om hun menukaartente vernieuwen. De garnaal staat echt letterlijk weer op de kaart.” Naast de sterk gedaalde prijzen ziet De Blok ook een toegenomen vraag naar echte pure natuurproducten, die lokaal gevangen en verwerkt worden. “Onze Pure Stellendamse Garnaal is de enige vers gepelde garnaal zonder conserveermiddel. Het grootste deel van de in Nederland gevangen garnalen wordt naar Marokko en Tunesië getransporteerd om daar gepeld te worden en vaak al enkele weken oud zijn, voordat ze de eindklant bereiken. Gedurende dat proces wordt er meerdere keren conserveermiddel aan toegevoegd, waardoor de zoete smaak van de garnalen sterk wordt aangetast. Onze Pure Stellendamse Garnaal wordt door lokale vissers gevangen, die een euro per kilo extra betaald worden om ons dagelijks te beleveren. De garnalen worden direct na het lossen machinaal gepeld en zonder conserveermiddel diepgevroren. Daardoor kunnen we de delicate zoete smaak van de garnaal behouden en een echt vers en puur natuur product aanbieden.”, aldus De Blok.