‘Rondje? Scoor eerst een BOB’; met de Zeeuwse BOB Sport campagne richt het ROVZ (Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland) zich dit jaar nadrukkelijk op sportkantines. Sporters, vrijwilligers, bestuurders en bezoekers van wedstrijden; een drankje in de kantine is vaak een vast onderdeel van de sportbeleving. “Het doel van de BOB Sport campagne is om mensen bewust te maken van verkeersveiligheid en hun eigen rol daarin. Alcohol en verkeer gaan niet samen – niet in de auto, niet op de fiets. Regel dus vóóraf een BOB, als je van plan bent om in de sportkantine iets te drinken. Bezoekers van de sportkantines hiervan bewust maken, zorgt voor meer verkeersveiligheid in Zeeland.”
De kantine is vaak dé plek om na te praten, de wedstrijd nog eens door te nemen of na trainingen even te relaxen met teamgenoten en vrienden. In kantines wordt, naast frisdranken, vaak ook bier geschonken. Dat is daar meestal goedkoper dan op een terrasje in de stad. Dit maakt het drinken van alcohol ook makkelijker. Met alle risico’s van dien, want naar huis gaan - op de fiets of met de auto - kan levensgevaarlijk zijn met een slok op. Amanda Flohr, communicatieadviseur van het ROVZ, is actief betrokken bij de Zeeuwse BOB Sport campagne. “Die campagne is belangrijk én nodig”, legt ze uit. “Uit cijfers van Veilig Verkeer Nederland blijkt dat maar liefst een kwart van onze verkeersdeelname voortvloeit uit sportactiviteiten en kantinebezoek. Door ons specifiek op deze groep te richten, kunnen we dus een belangrijke stap zetten op het gebied van verkeersveiligheid.”
Aanpak BOB Sport team
Om die reden wordt de BOB Sport campagne nadrukkelijk uitgerold in alle Zeeuwse gemeenten. Dat kost tijd, daarvan is Amanda zich bewust. Zij vertelt dat het landelijke BOB-Sport team eind 2023 gestart is met een pilot in de gemeente Middelburg. “Zij benaderen sportkantinemedewerkers en kijken met de BOB Sport quiz en de winactie BOB Sport café hoe zij inzicht kunnen krijgen in het reilen en zeilen in hun kantine. Naast het uitrollen van BOB Sport signaleert het team ook waar mogelijke problemen liggen rond alcohol schenken. Hoe gaan de kantinemedewerkers bijvoorbeeld om met jeugdige drinkers of met mensen die meer dan genoeg op hebben? Ook kijken zij waar verdere aanpak nodig is. Hebben de kantinevrijwilligers bijvoorbeeld al het IVA-certificaat (Instructie Verantwoord Alcohol schenken) behaald? Is verdere voorlichting nodig? Vervolgens brengt het BOB Sport team verslag uit aan het ROVZ. De vervolgfase van nazorg & naleving wordt opgepakt door JOGG Teamfit. Zij gaan samen met de sportkantine/sportvereniging aan de slag met de geconstateerde aandachtspunten.”
Kies eerst de BOB, dan een drankje
Amanda is ervan overtuigd dat de Zeeuwse BOB Sport campagne gaat bijdragen aan verantwoord alcoholgebruik bij sportverenigingen. “Het is belangrijk dat mensen zich realiseren, dat het belangrijk is om vóóraf een BOB te regelen, als je van plan bent om in de sportkantine wat te drinken. Bezoekers van de sportkantines en de vrijwilligers die achter de bar staan hiervan bewust maken, zorgt voor het vergroten van de verkeersveiligheid.”
BOB bij de nieuwjaarsborrel
Natuurlijk werkt de BOB campagne ook verder door. Alcohol op de werkvloer of kort na het werk, vraagt eveneens voortdurend aandacht. Ook van werkgevers zelf. Met de vrijmibo-borrels of de nieuwjaarsreceptie is het belangrijk om ook hier te benadrukken dat je een BOB moet regelen als je van plan bent alcohol te drinken, óók als je op de fiets bent! Werkgevers kunnen dit actief stimuleren.