Medewerkers met een kind 0 tot 8 jaar hebben het recht op ouderschapsverlof. Het gaat om maximaal 26 keer het aantal uren van hun werkweek. Een deel hiervan, 9 werkweken, kunnen jouw medewerkers vanaf 2 augustus 2022 als betaald verlof opnemen. Ze krijgen dan een uitkering van het UWV ter hoogte van maximaal 70% van het dagloon van de medewerker tot maximaal 70% van het maximumdagloon.
Er zijn wat bijzonderheden en regels aan dit betaald verlof verbonden. Zo moet het betaald verlof opgenomen worden binnen 1 jaar na de geboorte of, als het om een adoptie- of pleegkind gaat, binnen 1 jaar na opname in het gezin. Voorafgaand aan de aanvraag van de uitkering van het betaald verlof moet minimaal 1 keer het aantal uren van de werkweek verlof zijn opgenomen.
Dit alles betekent natuurlijk wat voor je salarisadministratie en ook hierin zijn weer diverse mogelijkheden: rechtstreekse uitkering naar de medewerker of via de werkgever. Wanneer je jouw salarisadministratie uitbesteedt aan een administratiekantoor, regelen zij dit voor je. Zo niet, dan is het wijs om je nu al goed in te lezen voordat je de eerste vraag van een medewerker krijgt. Informatie vind je onder meer op de site van het UWV.
Wat je sowieso zelf moet regelen
Of je nu jouw salarisadministratie uitbesteedt of niet, je moet zelf zorgdragen voor de schriftelijke bevestiging van de afspraken die je met jouw medewerker over ouderschapsverlof maakt. Let dus op dat je hier vanaf 2 augustus 2022 ook de afspraken rondom het betaald ouderschapsverlof in meeneemt.
Ga naar levonline.nl voor een kant-en-klare brief
In de nieuwe bevestigingsbrief leg je bijvoorbeeld vast hoe de medewerker het betaald verlof wil opnemen: in één keer of met een x aantal uren per week, verspreid over een langere periode. En je geeft aan wat de hoogte van de uitkering zal zijn. Je hoeft het wiel van de nieuwe bevestigingsbrief voor ouderschapsverlof overigens niet zelf uit te vinden. Je vindt deze nieuwe brief op levonline.nl.