Verzekeraars stellen eisen aan de preventiemaatregelen die je als ondernemer moet treffen om aan de verzekeringsvoorwaarden te voldoen. Het niet voldoen aan deze preventie-eisen betekent dat de verzekeraar een eventuele schadevergoeding niet (volledig) hoeft uit te keren. Ilyas Yavuz, Assurantieadviseur Zakelijk bij Witte-Boussen Assurantiën B.V. legt uit dat hij om die reden zijn kennis van verzekeren combineert met technisch inzicht.
Witte-Boussen zet graag een stap meer dan andere assurantiekantoren. Ilyas: “Wij houden ons al jaren bezig met veiligheid en preventie. Dat doen we door met slimme oplossingen te komen die werken voor de ondernemer en acceptabel zijn voor de verzekeraar. Een voorbeeld? Het kan zijn dat een winkelier, volgens de risicoklassering, een mistgenerator moet hebben. Als dat technisch niet mogelijk is, zoeken we samen naar gelijkwaardige oplossingen waarmee de verzekeraar alsnog akkoord kan gaan.”
Brand- en inbraakpreventie
De VRKI (Verbeterde Risicoklassenindeling) is een instrument dat verzekeraars gebruiken om het inbraakrisico van bedrijfspanden te bepalen. Aan de hand van het inbraakrisico bepalen verzekeraars welke beveiligingsmaatregelen nodig zijn om voor een verzekering in aanmerking te komen. “Wij werken samen met verschillende businesspartners die kunnen helpen om aan die eisen te voldoen. Dat doen we, omdat we het belangrijk vinden om actief mee te denken en maatwerk te leveren, óók in aanloop naar een verzekering.”
Kleine lettertjes
Preventie betekent in de ogen van Ilyas ook meekijken met ondernemers en proactief zijn. “Als ik weet dat in de ‘kleine lettertjes’ van een verzekering staat dat de brandblussers jaarlijks gekeurd moeten worden, zal ik die ondernemer daar altijd op wijzen. Ik vind dat mijn taak als adviseur. Je moet er niet aan denken dat een verzekeraar niet uitbetaalt, omdat niet voldaan is aan de verzekeringsvoorwaarden. Iets wat we helaas elders toch af en toe zien gebeuren. De werkwijze bij Witte-Boussen is dat we transparant zijn en duidelijkheid scheppen, zowel richting verzekerde als verzekeraar. Zo voorkom je discussies achteraf.”
Nieuwbouw
Graag geeft Ilyas nog een laatste voorbeeld van de meerwaarde van een verzekeraar met technische kennis in huis. “Ondernemers die willen nieuw bouwen, vragen we tijdig contact met ons op te nemen. We weten namelijk dat de eisen die verzekeraars stellen niet overeenkomen met de bepalingen in het bouwbesluit. Volgens het bouwbesluit mag je bijvoorbeeld isoleren met brandbaar isolatiemateriaal, maar leg je ook zonnepanelen op het dak dan zal geen verzekeraar dat willen verzekeren. Om die reden denken we graag in een vroeg stadium mee. We weten namelijk wat er verzekeringstechnisch allemaal aan de orde kan zijn bij nieuwbouw en hebben voldoende ervaring om daar goed over te adviseren.”
Witte-Boussen Assurantiën B.V.
Ilyas Yavuz
Assurantieadviseur Zakelijk
E-mail: iyavuz@witteboussen.nl
Mobiel: 06 23282670